Vakantiestress bij hooggevoelige kinderen verlagen. Acht tips!

Kindercoach-Gouda-Reeuwijk-bergambacht-hooggevoelig-hoogsensitief-bikkeltraining-kindercoaching-kindercoachpraktijk-vakantiestress-angsten-Moordrecht-Rotterdam

Op vakantie met een hooggevoelig kind kan stressvol zijn

Yes, de zomervakantie staat weer voor de deur! Velen kijken er naar uit. Lekker een paar weken uit de schoolse structuur en wellicht ga je nog lekker op vakantie met het gezin.

Op vakantie met een hooggevoelig kind is alleen niet altijd even ontspannen. Vakantiestress kan een behoorlijke negatieve stempel drukken op het hele gezin. Deze stress kan bij gevoelige kinderen zelfs zo oplopen dat een kind zich letterlijk ziek kan gaan voelen vooraf- of tijdens de vakantie.

Hier volgen 8 tips om vakantiestress bij jouw hooggevoelige kind te verlagen.

  • Deel ruim vooraf alle info die je weet over jullie vakantiestek. Bekijk afbeeldingen van jullie verblijf en de directe omgeving. Nog leuker is om er een vakantieboekje van te maken. Hoog gevoelige kinderen zijn vaak visueel ingesteld en vinden het fijn om zich een beeld te kunnen vormen.
  • Maak een ‘vakantie-prikkelplan’. Wat kun je doen bij onderprikkeling en wat kun je doen bij overprikkeling. Onder- en overprikkeling voelt even vervelend voor jouw kind. En onderprikkeling komt vaker voor dan je denkt! Hier vertel ik meer over prikkelverwerking.
  • Bekijk welke zintuigen extra gevoelig zijn en neem voorzorgsmaatregelen. Bijv. zonnebril mee tegen fel zonlicht, oordopjes voor het slapen, slaapmasker, friemelmaterialen voor het reizen, eten mee wat jouw kind wel lust, etc.
  • Neem, als het even kan, je eigen kussen mee om op te slapen. Dat voelt vertrouwd.
  • Wees je ervan bewust dat verandering van omgeving al veel indrukken met zich mee brengt. Eenmaal op je bestemming aangekomen; laat jouw kind even goed landen. Verken vervolgens samen de omgeving. Waar slaap je? Waar is het toilet, etc.
  • Maak een duidelijke vakantieplanning. Wissel actieve prikkelrijke dagen af met dagen om te relaxen (ontprikkelen). Of misschien is het zelfs slim om halve dagen druk/relaxen in te plannen. Kijk maar wat werkt, jij kent jouw kind het beste.
  • Hou zoveel als mogelijk het vaste slaap/eet ritme van thuis aan. Dit geeft houvast.
  • En weet dat hoog gevoelige kinderen dieper verwerken, dus ook de leuke dingen. Zij kunnen dus ook intenser genieten van dingen. Leuk is om dagelijks de dag af te sluiten door de ‘positieve dingen’ van die dag te benoemen of op te schrijven. Dan anker je het positieve gevoel extra!

En ga je niet op vakantie? Ook dan heb je wat aan bovenstaande tips.

Nog meer vakantietips nodig? Lees dan deze blog.

Blijft stress een issue? In de Bikkeltraining gaan we hier groepsgewijs mee aan de slag. Bij individuele coaching kan ik de effectieve MatriX-methode inzetten.

Dan rest mij nog één ding; een hele fijne zomervakantie gewenst!