Anders kijken naar gedrag

prikkelverwerking-reflexen-angsten-wiebelen-kindercoach-gouda-reeuwijk-waddinxveen-moordrecht-meidencoaching-meidencoach-onzekerheid

Anders kijken naar gedrag

Goed nieuws, ik mag mij sinds kort SI -coach noemen! SI staat voor Sensorische Integratie of anders gezegd; prikkelverwerking. Ik hiervoor een hele leerzame opleiding gevolgd van 6 maanden. En ik ben door deze opleiding echt anders gaan kijken naar gedrag. Graag vertel ik je hier meer over.

Primaire reflexen & prikkelverwerking

Al heel vroeg in de zwangerschap beginnen de vijf zintuigen zich al te ontwikkelen. Proeven, ruiken, voelen, horen en zelfs zien! Dat betekent dat de baby dan al in contact komt met zijn omgeving.

Tijdens de zwangerschap ontwikkelen ook de primaire reflexen waardoor het zenuwstelsel groeit, het lichaam leert bewegen, balanceren, aanspannen en ontspannen. Gedurende de eerste levensjaren worden deze reflexen geïntegreerd.

Onverklaarbaar gedrag wordt verklaarbaar

Wanneer deze reflexen niet goed geïntegreerd zijn, kan dit voor problemen zorgen. Reflexen worden onbewust aangestuurd door de hersenen en hier kan een kind best last van hebben.

Wat voor gedrag zie je dan bij het kind? Bij deze een opsomming :

  • Gevoelig zijn voor zintuigelijke prikkels
  • Plotselinge woede- of huiluitbarstingen
  • Wiebelen
  • Voortdurend afgeleid zijn
  • Hyper alert zijn
  • Moeite met articuleren, lezen of schrijven
  • Zich niet veilig voelen
  • Slecht evenwicht of coördinatie hebben
  • Angsten en paniekaanvallen
  • En nog veel meer…..

Reflexen en prikkelverwerking zijn dus nauw met elkaar verbonden. Je kunt wel hulpmiddelen inzetten voor alleen de prikkelverwerking (zoals geluiddempende koptelefoon, wiebelkussen, etc.). Maar als reflexen niet worden geïntegreerd, dan zijn die hulpmiddelen alleen een tijdelijk lapmiddel. Want de reflexen blijven nog wel actief en daar heeft een kind zelf geen controle over.

Als SI-coach kan ik d.m.v. lichaamsgerichte oefeningen de reflexen die nog actief zijn helpen integreren.

Goed nieuws: gelukkig is het lichaam een lerend systeem. Als SI-coach kan ik d.m.v. lichaamsgerichte oefeningen de reflexen die nog actief zijn helpen integreren. Er worden nieuwe verbindingen in de hersenen aangemaakt. En deze oefeningen kun je, onder begeleiding van mij, vervolgens zelf thuis met je kind voortzetten. Jouw kind zal zich hierdoor weer beter gaan voelen.

Hoe weet je welke primaire reflexen nog actief zijn?

Dat kan ik doen aan de hand van een vragenlijst die jij invult en door jouw kind een paar eenvoudige lichaamsoefeningen te laten doen in mijn praktijk.

Interesse in een coachtraject voor jouw dochter? Hier vind je meer informatie. Of stuur een berichtje.