Tips voor verlegenheid bij kinderen

tips-verlegenheid-Meidencoaching in coach jonge meiden Boskoop-waddingsveen-Haastrecht-gouda Gouderak-rotterdam-Moordrecht-capelle-aan-den-ijsel

Verlegen kinderen

Herken je dit? Dat jouw kind achter je weg kruipt bij bijvoorbeeld een verjaardag? Bij jonge kinderen is dit gedrag redelijk normaal en groeien ze er vanzelf overheen wanneer ze de wereld beter leren begrijpen. Soms kan die verlegenheid het kind in de weg zitten. Deze kinderen lijken bijna te bevriezen in sociale situaties buitenhuis, maar thuis merk je weinig van dit verlegen gedrag.

Je verlegen voelen heeft vaak te maken met verminderd zelfvertrouwen. Moeite hebben om zelf je eigen ruimte op deze wereld in te nemen.

Bij deze deel ik graag wat tips zodat je jouw kind kan helpen zich minder verlegen te voelen

  • Bespreek de nieuwe situaties voor met je kind. Zo weet je kind wat hem/haar te wachten staat en neemt angst voor het onbekende af.
  • Stel je kind gerust wanneer het verlegen is. Ondertitel zijn of haar gevoel en sluit af met een groeicompliment (ik zie dat je het spannend vindt, knap dat je doorzet!). Ik heb eerder een BLOG geschreven over ondertitelen.
  • Oefen samen met een zelfverzekerde houding. Stevig staan, rechte rug, schouders naar achter.
  • In de Bikkeltraining leren de kinderen een handigheidje wanneer ze het ingewikkeld vinden om iemand aan te kijken; richt je blik op het gebied tussen de ogen/wenkbrauwen. Zo lijkt het dat je iemand aankijkt, maar je kijkt er net naast. Leuk om te oefenen thuis met je kind!
  • En ten slotte; hoe vind jij het dat jouw kind verlegen is? Word je er ongemakkelijk van of mag de verlegenheid er zijn? Ben je zelf misschien ook verlegen? Goed voorbeeld doet volgen. Als je zelf ontspannen bent in (nieuwe) sociale situaties, dan zal het voor je kind ook meer ontspannen voelen.

Een Bikkeltraining kan helpend zijn!

Blijft jouw kind verlegen en zit het hem of haar in de weg? Dan is de Bikkeltraining een fijne laagdrempelige training om te leren staan, denken, kijken, praten en doen als een Bikkel. Zo kan het zelfvertrouwen weer groeien! Er staan weer nieuwe Bikkeltrainingen gepland. Kijk hier voor meer informatie