Herken jij de liefdestaal van jouw kind?

meidencoach-meidencoach-liefdestalen-weerbaarheid-Boskoop-waddingsveen-Haastrecht-gouda Gouderak-rotterdam-Moordrecht-capelle-aan-den-ijsel

Ongewenst gedrag

‘Ongewenst gedrag’ van een kind heeft vrijwel altijd een reden. De kunst is om die reden te ontdekken en te kijken wat je daaraan kunt doen. Tja, ik zie je denken……..makkelijker gezegd dan gedaan! Dan neem ik je heel graag mee naar de volgende theorie, voor mij een echte eyeopener! Wat verhelderend! ‘Vijf talen van de liefde van kinderen’, is de titel van het boek van Gary Chapman (1999).

De theorie van Cary Chapman

Hij schrijft over vijf liefdestalen die de liefdestank van je kind vullen. Ieder kind spreekt een eigen liefdestaal en dat hoeft niet de liefdestaal van jou zelf te zijn. Op deze manier bestaat er miscommunicatie en is de liefdestank van je kind leeg waardoor er ongewenst gedrag ontstaat. Door de liefdestaal van je kind te herkennen en deze taal te (leren) spreken, zal je merken dat de liefdestank wordt gevuld en je kind echt zichtbaar gelukkiger is! Ja echt……..zo makkelijk is het!

Ken jij de vijf liefdestalen?

Liefdestaal 1: lichamelijke aanraking
Kinderen die deze liefdestaal als voorkeurstaal hebben geven bijvoorbeeld op de vraag: ”Hoe weet je dat mama van je houdt?” het volgende antwoord: “Omdat ze mij zoveel knuffelt”.
Ieder kind heeft lichamelijke aanraking nodig, maar deze kinderen hebben er nóg meer behoefte aan. Een knuffel, aai, kusjes, stoeien, schouderklopjes……..deze handelingen vullen hun liefdestank. Het maakt ze gelukkig!

Liefdestaal 2: positieve woorden
Deze kinderen voelen zich het meeste geliefd als ouders en andere volwassenen positieve woorden te horen zeggen. Dit kunnen tedere en liefdevolle woorden zijn, complimenten of bemoedigende woorden. Ze zeggen allemaal: ‘ik geef om je’. Zij voeden de innerlijke zekerheid en het gevoel van eigenwaarde. Aan de andere kant zullen scherpe woorden hen diep kwetsen. Herken je deze liefdestaal bij je kind? Wees je dan bewust dat door (meer) positieve woorden tegen je kind te zeggen, zijn/ haar liefdestank gevuld zal worden!

Liefdestaal 3: tijd en aandacht
Veel kinderen hebben grote behoefte aan onverdeelde aandacht van hun ouders. Vooral als ze klein zijn ontvangen kinderen veel onverdeelde aandacht. Het hoort erbij! Er zijn alleen kinderen die, ook als ze groter worden, veel behoefte hebben aan onverdeelde tijd en aandacht van hun ouders. Het gaat om het samen zijn, positief oogcontact, praten met elkaar. Van ouders kan deze liefdestaal veel vragen. Je kind vraagt immers jouw volledige aandacht. Zeker als er meer kinderen in het gezin zijn is hier soms lastig aan te voldoen. Plan daarom voor deze kinderen speciale ‘aandacht tijd’ in en je zult merken dat de liefdestank van je kind volloopt en je kind minder negatieve aandacht zal gaan vragen.

Liefdestaal 4: cadeaus
Het geven en ontvangen van cadeaus kan een krachtige liefdesuiting zijn. Deze kinderen maken er een heuze ceremonie van en stallen cadeaus uit als ware trofeeën. Zelf zullen zij ook graag cadeaus aan anderen geven. Cadeaus staan symbool voor liefde. Cadeaus hoeven niet groot te zijn, het gaat echt om het liefdesgebaar. Het zal hun liefdestank vullen, door cadeaus te ontvangen weten deze kinderen dat ouders om ze geven.

Liefdestaal 5 – dienstbaarheid
Als een kind met ‘Dienstbaarheid’ als eerste liefdestaal, zijn vader vraagt zijn kapotte bel van de fiets te repareren, is het kind er niet op uit om papa werk te verschaffen, maar vraagt het om liefde. Het betekent niet direct dat je als ouder op elke vraag in moet gaan, maar wel gevoelig moet zijn voor het verzoek en je moet afvragen of je reactie de liefdestank zal vullen of legen.

Heb je de liefdestaal van jouw kind kunnen ontdekken?

Super! En wat is jouw eigen liefdestaal? Als je beide hebt ontdekt, dan weet je wat je te doen staat; vullen die liefdestank! 🙂

Wil je hier meer over weten? Stuur gerust een berichtje!