Het toepassen van de hoog sensitiviteits analyse

hoogsensitief-gevoelig-hooggevoelig-kindercoach-gouda

Je kwam bij mij omdat je hoofd vaak zo vol zit en je een wat negatief zelfbeeld hebt. In de 17 jaar van je leven heb je je altijd anders gevoeld. Maar je kon niet precies je vinger erop leggen wat er dan precies ‘anders’ aan je is.

We hebben samen de Hoog Sensitiviteits Analyse (HSA van Esther Bergsma) ingevuld. Bij vrijwel alle punten die ik opnoemde, en die passend zijn bij hoog sensitiviteit, knikte je beamend. Ik zag dat je steeds meer op het puntje van je stoel ging zitten en ik je aandacht steeds meer had. Halverwege het maken van de analyse zei je verbaasd: ‘Ik herken dit bijna allemaal bij mijzelf!’.

Aan het einde van de analyse lieten de scores zien dat de karaktereigenschap hoog sensitiviteit toch echt bij je past. Ik zag het kwartje bij je vallen. ‘Dus daarom zit mijn hoofd vaak zo vol! En nu snap ik beter waarom school voor mij soms zo intens kan zijn’, geef je opgelucht aan.

De sessies daarop heb ik je geleerd hoe je zelf je hoofd kunt opruimen. Verder hebben we samen gekeken hoe je goed voor jezelf kunt blijven zorgen. En nu jij jezelf beter hebt leren kennen, is je zelfbeeld een stuk positiever geworden. Want er zitten uiteraard ook een hoop positieve kanten aan hoog sensitiviteit. ‘Weet je dat hoog sensitieve personen vaak ontzettend creatief zijn?’ heb ik haar gevraagd. Dit meisje knikte met een glimlach en vertelde dat zij haar eigen shirtjes ontwerpt. Wat een tof talent!

(casus is geanonimiseerd)