Tips voor meer zelfvertrouwen en weerbaarheid

Kindercoach-Gouda

Regelmatig krijg ik de hulpvraag vanuit ouders om de weerbaarheid van hun kind te helpen vergroten. Zij zien dat hun kind niet voor zichzelf op durft te komen door grenzen aan te geven.

Er is een verband tussen zelfvertrouwen en weerbaarheid. Want om weerbaar te zijn en grenzen aan te geven, daar is zelfvertrouwen voor nodig! Tijdens de Bikkeltraining leren kinderen hun zelfvertrouwen en weerbaarheid vergroten. Zij leren op speelse wijze te staan, te denken, te praten, te kijken en te doen als een Bikkel. Thuis gaan ouders actief aan de slag om hun kind te complimenteren of belonen wanneer zij de bikkelhouding zien bij hun kind.

Wat kan jij thuis doen om het zelfvertrouwen en weerbaarheid van jouw kind te vergroten?

  • Stoei regelmatig met je kind. Tijdens het stoeien groeit zelfvertrouwen en kan je jouw kind spelenderwijs leren om op een juiste manier grenzen aan te geven.
  • Oefen met je kind de stevige bikkelhouding (stevig staan, rechtop, borst vooruit, knieën van het slot). Ook dit kan goed tijdens het stoeien als omduwspelletje.
  • Geef groei-complimenten zoals ‘Als je zo doorgaat, kom je er wel!’, ‘Jij hebt lef!’, ‘Goed geoefend!’ of ‘Wat slim en handig dat je om advies vroeg!’.
  • Wanneer je kind thuiskomt en aangeeft dat er bijv. op school over zijn grens is gegaan. Vraag wat de ander deed en hoe je kind reageerde en speel dit samen uit in een rollenspel. Bekijk samen hoe je kind als een Bikkel had kunnen reageren.
  • Luister, erken het gevoel en laat adviezen achterwege, hoe goed bedoeld ook! Laat je kind zelf nadenken over passende oplossingen om grenzen aan te geven. Complimenteer als dit lukt. Dat geeft zelfvertrouwen.
  • Maak jouw kind bewust van zijn of haar gedachtepatroon. ‘Ik kan het toch niet’, ‘Straks vinden ze mij stom als ik nee zeg’. Deze gedachten houden het onzekere gevoel in stand. Bedenk met elkaar helpende gedachten om dit negatieve gedachtepatroon te doorbreken. ‘Door nee te zeggen, zorg ik juist goed voor mijzelf’, ‘Ik kan het!’, ‘Als ik oefen, gaat het steeds beter’.

Blijft jouw kind onzeker en hierdoor minder weerbaar? In de Bikkeltraining gaan we in 6 bijeenkomsten op speelse wijze aan de slag om zelfvertrouwen, sociale skills en weerbaarheid te vergroten. Hier vind je meer informatie en de startdata.