Mijn gereedschapskist

kindercoach-gouda-

Je bent kindercoach, maar wat doe je dan precies?
Deze vraag krijg ik regelmatig. En terecht, want kindercoach is natuurlijk ook een heel breed begrip die op allerlei manieren ingevuld kan worden.

Aan kinderen en hun ouders leg ik het begrip ‘kindercoach’ als volgt uit:
Vaak zijn het de ouders die signaleren dat hun kind niet lekker in zijn of haar vel zit. Zij merken bijvoorbeeld dat hun kind wat stiller is, kampt met negatieve gedachten, onzeker is, slechter slaapt en/of twijfelt aan zichzelf. Elke ouder wil het beste voor zijn of haar kind en doet er alles aan om hun kind zich weer fijner te laten voelen. Vaak lukt dat, soms niet. In dat laatste geval is het fijn om een kindercoach in te schakelen om mee te denken.

Als kindercoach beschik ik over de kennis om het kind, maar ook de ouders verder te helpen. Want zoals ik vaak zeg: ‘Hulp vragen is geen falen, het is de mogelijkheid om weer te kunnen groeien’.
De kennis waarover ik beschik heb ik opgedaan in mijn studies en aanvullende cursussen en trainingen, maar ook door mijn eigen ervaring als (pleeg)ouder. Al deze kennis en ervaring noem ik gereedschap wat allemaal in mijn gereedschapskist zit. Het is eigenlijk net als bij een auto die niet zo lekker rijdt. Dan ga je naar de garage en wordt er aan de auto gesleuteld en vervolgens rijdt de auto weer als een zonnetje! Nu ‘sleutel’ ik niet alleen aan een kind, maar ga ik vaak ook met de ouders aan de slag. We vormen een samenwerkingsdriehoek van ouder(s), hun kind en ikzelf. Doordat mijn gereedschapskist aardig vol zit met tools die ik kan inzetten, kan ik goed aansluiten bij de belevingswereld en interesses van het kind. Voor het ene kind werkt het heel fijn om situaties uit te spelen met poppetjes, maar bij het andere kind ga ik aan de slag met knutselen of is een goed gesprek juist passender. Wat dat betreft is het maatwerk. Door goed te observeren, de juiste vragen te stellen en aan te sluiten bij de hulpvraag, worden er met coachen hele mooie resultaten behaald!

Merk jij dat jouw dochter ook vastloopt en lukt het je niet om dit om te buigen? Stuur dan even een berichtje. Ik kom graag langs met mijn gereedschapskist!

Liefs, Annemarie