9-jaarsfase en nadenken over de dood

9jaarsfase-kindercoach-gouda-demeidencoach

Een tijdje terug kreeg ik een appje van een moeder die graag even wilde overleggen over haar dochter van 10 jaar oud. In het telefoongesprek dat daarop volgde vertelde deze moeder dat ze zich zorgen maakte over haar dochter die momenteel best wel veel met de dood bezig is.

Gelukkig kon ik deze moeder snel gerust stellen, omdat het op deze leeftijd eigenlijk heel normaal is dat kinderen na gaan denken over de dood. Dit thema hoort echt bij de 9-jaars fase. Kinderen in deze 9-jaarsfase (8-10 jaar) maken de stap naar de echte wereld en merken op dat hun wereld niet zo magisch meer is dan voorheen. Er komt meer informatie op het kind af en dat kan overweldigend zijn. Het meer na gaan denken over de dood en hier angsten voor kunnen ontwikkelen hoort dan ook echt bij deze levensfase. Erken deze angst en neem het serieus. Het kan helpend zijn om jouw kind zelf mee te laten denken over een oplossing. Het kan ook zijn dat jouw dochter op dat moment even de grip over haar leven kwijt is en plots roept:’Ik wou dat ik dood was!’. Help jouw dochter om de grip op haar leven weer terug te krijgen en wat hierbij kan helpen is haar meer ruimte en verantwoordelijkheden geven. Want grip ervaren, geeft weer zelfvertrouwen!

Deze week heb ik een coachgesprek met dit meisje. Maar er staat ook een gesprek gepland waarin ik deze ouders o.a. meer ga vertellen over deze bijzondere levensfase.

Wil jij ook meer weten over de 9-jaars fase? Ik vertel je er heel graag meer over!

De training tot ‘Ik ben 9’ specialist heb ik gevolgd bij Bauke Borsboom, auteur van het boek ‘Ik ben 9’ en de creator van de ‘ik ben 9’ specialisatie voor professionals.