5 tips om te stoppen met piekeren

piekeren-tips-meidencoach-kindercoach-gouda

5 tips om te stoppen met piekeren

Tip 1:
Schrijf de piekergedachten van je af. Dit kan door de gedachten op te schrijven in een piekerschrift, maar een los briefje en vervolgens als een prop in de prullenbak gooien kan ook lekker opluchten. Het ‘Smoetjesschrift’ is ook een fijne! Kijk wat bij jou of bij jouw dochter past.

Tip 2:
Wil je acuut stoppen met piekeren? Gewoon, echt a la minute? Dat kan het simpel! Ga op 1 been staan en blijf even staan. Je hebt 100% garantie dat je op dat moment aan het piekeren bent!

Tip 3:
Onderzoek jouw piekergedachten of de piekergedachten van jouw dochter. Hoe reëel zijn deze piekergedachten? Zijn ze echt waar? Zo nee, neem ze dan vooral niet serieus! Humor helpt om de boel een beetje luchtig te houden voor jezelf. Heb je reële piekers? Kijk dan wat er nodig is om de gewenste situatie te bereiken? Als je voor dit doel niet gelijk in ‘aktie’ kunt komen, schrijf ook dan je ideeën op en bewaar ze voor een later moment. Parkeer het lekker uit je hoofd en zeg tegen jezelf: ‘Ik hoef er nu niks meer mee’.

Tip 4:
Ontspan! Tja, dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Een geleide meditatie zou je goed op weg kunnen helpen of even lekker de buitenlucht in.

Tip 5:
Leid je gedachten af. Maak je boodschappenlijstje, zing keihard mee met je favoriete muziek, doe een gek TikTokdansje, lees een boek, kijk je favoriete serie.

Wees vooral mild voor jezelf (dat is dan eigenlijk tip 6) en gun jezelf ook af en toe een vast piekermomentje. Dan kader je jouw op hol geslagen gedachten.  En kijk vooral welke tip bij jou of bij jouw dochter past. Enneh…..het hoeft niet perfect he?

Heel veel succes!