Introvert niks mis mee!

introvert-kinderocach-gouda-meidencoach

Kinderen die extravert zijn stappen makkelijker op anderen af en hebben van nature een vlotte babbel. Wanneer op school de juf een vraag stelt, steken zij als eerste hun vinger op. Introverte kinderen kijken eerder de kat uit de boom. Observeren en laten alleen van zich horen als zij daar zelf het nut van inzien. In de klas vallen introverte kinderen dus minder op, maar dat neemt niet weg dat deze kinderen ook gewoon net zo goed meedoen in de klas. Ze doen dat alleen op hun eigen manier.

Wist je dat een derde tot de helft van de mensen introvert is?

Het kan soms lastig zijn om een introvert kind op te voeden. Als ouder is het lastiger om te weten wat er in het hoofd van jouw introverte kind speelt. ‘Is ze wel gelukkig?’ ‘Ze heeft zo’n afwachtende houding, ik ben bang dat mijn kind geen aansluiting vind in de groep?’ ‘Ik vind dat mijn kind wel wat vaker haar mening mag geven’ of ‘mijn dochter zegt niet zoveel op verjaardagen, ik zou willen dat ze wat meer uit haar schulp kruipt’. Allemaal voorbeelden van vragen en opmerkingen van ouders met een introvert kind. Ook in mijn praktijk komen deze hulpvragen voor.

Maar is het ‘een probleem’ om introvert te zijn? Moeten we die kinderen veranderen? Ik denk van niet. Je kunt van een introvert kind namelijk geen extravert kind maken. Het zit in de genen. Gelukkig beschikken introverte kinderen over een heleboel mooie kwaliteiten. Ik heb er een paar voor je op een rij gezet.

Welke kwaliteiten maakt een introvert kind zo bijzonder?

  • het zijn ontzettende goede luisteraars. En voordat zij hun mening geven, wachten zij eerst totdat ze het complete verhaal van de ander hebben gehoord.
  • introverte kinderen kunnen goed zelfstandig werken. Zij kunnen ook wel goed samenwerken, maar pas als ze voor zichzelf het idee helder hebben.
  • introvert zijn heeft niets te maken met anti-sociaal zijn. Zij kijken alleen liever even de kat uit de boom voordat ze contact leggen. Ze kunnen ontzettend goed observeren, al lijkt het dan alsof ze afwezig zijn. Maar niets is minder waar; ze nemen veel details waar die andere mensen missen.
  • introverten houden niet van gesprekken over koetjes en kalfjes; zij geven de voorkeur aan een goed gesprek
  • introverten zijn ontzetten trouw in vriendschappen. Zij geven de voorkeur aan een paar hele goede vrienden, dan aan heel veel kennissen.
  • introverten beschikken over goede zelfkennis. Dit komt omdat ze hun eigen gedrag regelmatig onder de loep nemen. Ze staan hierdoor veel meer in contact met hun gevoelens dan extravert. Alleen zijn ze niet heel open over deze gevoelens. Het kost dus ook wat extra moeite om deze kinderen te leren kennen. Maar als het vertrouwen er eenmaal is; dan wil de introvert zijn gevoelens wel met je delen.

Is introvert zijn een probleem?

Dus lieve ouder van een introvert kind; voel je trots! Je hebt een parel van een kind. ❤️ En maak je geen zorgen. Want zoals de kwaliteiten hierboven al aangeven; jouw kind redt zich wel! Alleen op een introverte manier. 😊