Lieve hoogsensitieve moeder

HSP, hoogsensitief, hooggevoelig, opvoeden, ouderschap, kindercoach, gouda

Lieve hoogsensitieve moeder,

Waarschijnlijk lees je dit bericht op een moment dat je even tijd voor jezelf hebt. Hartstikke goed dat je even tijd voor jezelf hebt genomen. Want voor jou is dat niet vanzelfsprekend. Het liefste geef je ontzettend veel aandacht en liefde aan je omgeving en vergeet hierbij deze aandacht en liefde ook aan jezelf te geven. Je voelt heel goed aan wat jouw kinderen nodig hebben en je doet er alles aan om ze dit te geven. Dat ‘voelen’ is je kracht, maar slurpt ook energie. Voor jou is het lastig om ‘te laten’, want als je dat probeert voelt dat als te kort schieten.

In je gezin sta je continue op ‘aan’ en je zorgt ervoor dat alle ballen hoog gehouden worden. Dat je zelf prikkelgevoelig bent en de herrie die het gezin met zich mee brengt eigenlijk lastig kunt verdragen, schuif je opzij. Je verdraagt de geluiden met liefde, want de kinderen kunnen er ook niets aan doen dat je hun aanwezigheid soms lastig vind. ‘Avonds, als de rust is wedergekeerd, geniet je van de stilte en voel je de vermoeidheid. Maar die vermoeidheid vind je eigenlijk niet terecht, want je hebt er zelf toch voor gekozen om moeder te worden? Je denkt aan andere moeders, die met twee vingers in de neus hun gezin ‘draaien’. Moeders die heerlijk gedijen in hun dynamische gezinsleven en waar niets ‘te gek’ lijkt. Hoe doen ze dat toch?

Nou lieve moeder, kijk eens mild naar jezelf. Je bent een prachtmens! En hoogsensitief. En dat laatste accepteren en liefhebben is stap één. Hoogsensitiviteit is een prachtige eigenschap. Je voelt je kinderen super goed aan, hoe fijn is dat! Hoogsensitiviteit verdient het niet om weggestopt te worden, dat is niet goed voor je. Je kunt er namelijk behoorlijk uitgeblust van raken. Zorg dus goed voor jezelf en bekijk wat voor jou ‘prikkeltriggers’ zijn en doseer deze. Accepteer (zonder schuldgevoel) dat jij extra tijd voor jezelf nodig hebt om jouw batterij weer op te laden. Neem dat serieus en plan bewust momenten in om dit te realiseren. Het maakt je geen slechte moeder. Sterker nog, je geeft je kinderen een heel goed voorbeeld wat betreft zelfzorg.

Dus lieve moeder; wat slurpt jouw energie weg? En waar krijg jij energie van? Kijk of het je lukt hier een balans in kan vinden. Je bent het waard! ❤️

Loop je toch vast, neem je dan even contact op?

Liefs,  Annemarie (De Meidencoach)