Als jouw dochter overstuur is, wat gebeurt er dan in het brein?
Meiden zitten in hun reptielenbrein wanneer ze overstuur zijn. Ze kunnen in hdat moment van die boosheid en/of verdriet niet meer helder nadenken en alleen nog maar vechten (schreeuwen, schoppen, slaan, geen nee accepteren), vluchten (weglopen uit de situatie of er niet over kunnen praten) of bevriezen (verstijven). Heeft heeft geen zin om op dat moment tegen jouw dochter te praten. De hersenen van jouw kind kunnen jouw woorden niet processen en vaak is het alleen maar olie op het vuur.
Je herkent het vast welt. Jouw dochter is overstuur en je wil haar graag kalmeren met woorden. ‘Stil maar……je hoeft niet zo overstuur te zijn’. Of, ‘Wat is er aan de hand?’ Jouw dochter raakt eigenlijk alleen maar meer overstuur. Herkenbaar?
Bij deze deel ik wat tips wat je als ouder wel kunt doen wanneer jouw dochter overstuur is geraakt:
- Gebruik weinig woorden, maar blijf fysiek in de buurt. Wanneer je kind overstuur is, is het kind maximaal uit zijn of haar doen. Zo laat je toch merken dat je er bent voor haar.
- Laat je dochter even uitrazen, mits dit veilig gebeurt natuurlijk.
- Een goede stevige knuffel kan helpen, mits jouw dochter er op dat moment oor open staat. Diepe druk kalmeert namelijk het lijf en het brein. En het knuffelhormoon wordt aangemaakt bij je kind.
En wanneer jouw dichter weer rustig is, kunnen woorden weer helpend zijn;
- Ondertitel de emoties van jouw dochter, maar ook waarom zij deze emotie had. Bijv: ‘Je was even heel erg boos omdat je vanmiddag niet bij je vriendinnetje kon spelen, wat had je graag gewild he?’ Ondertitelen zorgt voor verbinding en maakt dat jouw dochter zich begrepen voelt. Een fijne bijkomstigheid is dat jouw dochter ook zelf leert begrijpen waar deze overweldigende emoties vandaan komen.
- Bespreek op een ander rustiger en passend moment samen met je jouw dochter de uitbarsting na. Het is helpend om aan jouw dochter te vragen wat ze op dat moment nodig heeft van jou. Vaak kunnen kinderen dit prima vertellen.
- Maak vervolgens samen een plannetje voor een volgende keer dat jouw dochter weer zo overstuur raakt. Wat zijn passende manieren om te kalmeren? Schrijf de ideeën op en hang het op een zichtbare plek.
Er zijn boekjes over Draakje Vurig die kunnen helpen om uitleg te geven betreft het reguleren van emoties. Deze zijn heel geschikt voor kinderen uit groep 2 t/m groep 6.
In de Bikkeltraining leren kinderen hoe ze als een Bikkel kunnen reageren. Je boos of overstuur voelen is een gezonde emotie. Deze emoties mogen er zijn. De manier van uiten, dat is waar sommige kinderen nog wat te leren in hebben.
Liever een individueel coachtraject op maat? Dan zijn dit de mogelijkheden.