Omgaan met pubergedrag

kindercoach-gouda-puber-gedrag-tips

We kennen de opmerking allemaal……’wacht maar tot de puberteit aanbreekt, dan wordt opvoeden een uitdaging’.

Vaak is dat ook wel zo. De fase van het echt loslaten van je kind is aangebroken. In sessies leg ik dat vaak uit aan de hand van een koets; eerst zit jij als ouder op de bok en stuur jij de paarden aan (jij bepaalt de weg), zo rond het 9e levensjaar wil jouw kind ook weleens op de bok zitten en helpen sturen en in de puberteit wil het kind graag zelf op de bok en mag jij achterin zitten en je er vooral niet teveel meer mee bemoeien. Bij volwassenheid stap je uit de koets en gaat het kind zelf zijn weg.

Samen op de bok zitten zorgt voor wrijving. Jij wil links en je kind wil rechts. Vast herkenbaar voor de puberouders onder ons! Bij deze deel ik wat tips hoe jij het beste kunt omgaan met jouw puberkind.

1. Blijf communiceren, zonder oordeel en met een oprechte interesse. Helpend is om even één op één wat te ondernemen en dan oprecht te vragen hoe het gaat met je kind. En probeer je mening zo lang mogelijk uit te stellen (want ja……we zijn het natuurlijk niet altijd eens met wat pubers vertellen), maar laat je kind eerst helemaal uitpraten. Pubers zijn namelijk allergisch voor goedbedoelde adviezen. Neutraal reageren is helpend. Nog fijner is om alleen even te vragen of je jouw puber misschien ergens mee kan helpen.

2.Stel grenzen en leg kort en bondig uit waarom je deze grenzen stelt. Kader eindeloze discussies over deze grenzen. Ga samen met jouw puberkind in gesprek welke consequenties er zijn als er over deze grens heen wordt gegaan. En wijs je kind erop dat hij/zij zelf de verantwoordelijkheid heeft over de keuze (want het is een keuze) om wel/niet over deze grens heen te gaan. Maar beloon vooral wanneer het goed gaat! 🙂

3.Gebruik humor. Daarmee maak je de boodschap luchtiger. Humor kan ook heel relativerend werken wanneer jouw puber bijvoorbeeld in de klaagmodus zit.

4.En probeer los te laten (wel binnen gestelde grenzen). Accepteer dat jouw puber je niet meer alles verteld. Denk aan de koets….het loslaten is begonnen! Door los te laten leert jouw kind om verantwoordelijkheid te krijgen. En dit zal niet foutloos verlopen. Door soms je neus te stoten, leer je……en dat geldt zeker voor een puberbrein!

5. Blijf leuke dingen doen die jullie samen leuk vinden, dat werkt enorm verbindend. 🙂