Inkijkje Faalangsttraining

faalangst-faalangsttraining-kindercoach-gouda

Vorige week is de LEF! Faalangsttraining via de Brede School weer van start gegaan. De training is voor groep 4/5 en voor groep 6/7.

Deze week was het thema van bijeenkomst 2 ‘Faalangst & zenuwen voelen’. Allereerst hebben de kinderen uitleg gekregen over het verschil tussen angst en zenuwen. Ook heb ik ze verteld dat je bang voelen een gezonde emotie is. Iedereen voelt zich namelijk weleens bang. Angst beschermt je voor mogelijk gevaar. Maar als je je angstig voelt voor dingen waar je helemaal niet angstig voor hoeft te zijn, kan je hier last van krijgen en dat is ongezond.
Zo ook met zenuwen. Je een beetje zenuwachtig voelen voor een toets of spreekbeurt is heel normaal. Een beetje zenuwen in je lijf helpt je om scherper na te kunnen denken op momenten dat je moet presteren. Wanneer zenuwen de overhand nemen, werkt dit averechts en is nadenken en focussen just weer lastig.

Vervolgens trigger ik deze gevoelens een klein beetje. Ik geef de kinderen de opdracht hun ogen te sluiten. Ik loop rond en als je mijn hand op je schouder voelt, dan weet je dat je straks de ‘gelukkige’ bent die een liedje mag zingen voor de groep. Bij het sluiten van de ogen wordt er al gemompeld; ‘als je mij aantikt….ik ga dit echt niet doen hoor!’. De kinderen mogen hun ogen weer openen en ontdekken tot hun opluchting dat niemand is aangetikt.

Voor mij een mooie inleiding voor het volgende:
Waar voel je zenuwen of angstige gevoelens in je lijf? Het fijne met de faalangsttraining is dat kinderen merken dat ze niet de enige zijn met deze gevoelens en dat de lichamelijke klachten vaak overeenkomsten hebben.

De volgende keer gaan we aan de slag met de ‘niet helpende gedachten’ die faalangst kunnen triggeren. We gaan er krachtige helpende gedachten tegenover zetten.

Denk je sterk, voel je sterk!