Zeg niet niet…

opvoedtip-opvoeden-meidencoach-kindercoach-gouda

Herkenbaar? Dat je tegen jouw dochter zegt dat ze ‘iets’ niet moet doen en ze doet het dan juist toch?
Zo werkt het in ons brein; probeer nu maar eens NIET keihard te denken aan een broodje hamburger. Wedden dat jij net een broodje hamburger voor je zag? Of hem misschien zelfs kon ruiken of proeven? Zeg tegen kinderen dat ze NIET van de taart mogen likken en loop vervolgens de kamer uit. Oei oei oei, dikke kans dat er toch een likje genomen is. 😄

Probeer je aansturing dus anders te formuleren. Vermijd: ‘Ik wil niet dat je stiekem snoepjes pikt uit de kast’. Het is dan verboden, dus spannend. Maak een duidelijke afspraak; ‘Kijk, de snoepjespot is weer bijgevuld. Volgende week vrijdag vul ik hem pas weer opnieuw bij’.
Zo leert jouw dochter eigen verantwoordelijkheid te nemen. En eet ze zichzelf in 1 dag misselijk? Ook daar leert ze van. Ze voelt in haar lichaam dat teveel snoepen niet prettig is en daarnaast moet ze nu lang wachten totdat de pot weer is aangevuld. Op is op..

Het vergt even oefening. Kom je er niet uit? Je kan altijd een gratis Zoomsessie inplannen met mij. Dan kan ik met je meedenken.