Tips om te ontprikkelen

prikkelverwerking-overprikkeld-tips-kindercoach-gouda

Gevoelige kinderen en problemen in de prikkelverwerking

Gevoelige kinderen kunnen last hebben van problemen in de prikkelverwerking. Vaak houden ze zich op school nog groot, maar eenmaal thuis merk je dat hun emmer vol zit en ze zoekende zijn naar ontlading. Een kleine trigger is dan al voldoende om hun emmer te doen overlopen. Ze zijn overprikkeld. Zo’n ontlading kan gepaard gaan met een uitbarsting van boosheid en/of verdriet.

Bij deze wat leuke tips om te ontprikkelen:

  • Rustig blazen helpt om te ontprikkelen. Dit kan met een rietje in een teiltje water met een klein scheutje afwasmiddel (bellen blazen) of met een rietje een watje een parcour (neergelegd met stiften/potloden) door laten blazen. Maak er geen wedstrijd van, dat werkt averechts.
  • Wandelen, stampen, springen (liefst buiten) kan ontprikkelend werken. Maar let goed op wat bij jouw kind het beste werkt, want bij sommige kinderen prikkelt bijv. springen dus juist weer extra.
  • Tekenen met scheerschuim. Je hoeft alleen maar wat scheerschuim op een dienblad te spuiten en tekenen maar!
  • Maak een chillplekje in huis. Een knus prikkelarm hoekje met zachte kussens, knuffels, etc. om je even lekker terug te kunnen trekken.
  • Lezen helpt om de gedachtestroom uit te zetten. Je moet je immers focussen om de tekst. Maar kijk goed of dit je kind lukt, het kan juist ook frustrerend zijn als het (nog) niet lukt om te focussen. Dan zouden zoekplaatjes of puzzeltjes ook goede opties kunnen zijn.
  • 8-jes maken. Zet een punt in het midden van een leeg A4 papier en maak een grote 8. Haal je pen niet van het papier, maar ga direct door met overtrekken van de acht zonder je pen van het blad af te halen. Herhaal. Pak een andere kleur en blijf overtrekken. Het hoeft niet netjes en perfect, het gaat om de beweging. Zie afbeelding. Deze oefening is trouwens het meest favoriet bij de kinderen die ik zie in mijn praktijk of bij de trainingen!

Succes!