Liefdevol grenzen aangeven

weerbaarheid-zelfvertrouwen-kindercoach-gouda-neezeggen
Over afgelopen week
Ik sprak een meisje uit groep 7. Haar vriendinnen kijken op TikTok enge geestenfilmpjes. s’Avonds in bed kan ze er dan niet van slapen. Ze gaf aan eigenlijk de filmpjes niet te willen kijken, maar ze vindt het lastig om haar grens aan te geven bij haar vriendinnen. Ze is bang dat deze meisje dan geen vriendinnen met haar meer willen zijn.
We hebben samen gekeken naar de cirkel van invloed. Waar heb je zelf invloed op en wat is van de ander?
We hebben de playmobile-poppetjes erbij gepakt en zijn hiermee gaan oefenen. Liefdevol grenzen leren aangeven. Nee zeggen betekent namelijk niet dat je de hele vriendschap of de persoon afwijst. Je zegt alleen nee tegen hun keuze om die enge filmpjes te kijken.
We hebben het op tafel uitgespeeld in een rollenspel en na een paar keer oefenen was dit meisje heel goed in staat om liefdevol nee te zeggen. ‘Ik vind het altijd erg leuk om met jullie te spelen, alleen liever niet die TikTok-filmpjes over geesten. Daar voel ik mij niet fijn bij. Zullen we iets anders doen wat voor ons alle drie leuk is? Bijvoorbeeld de dansfilmpjes van TikTok na dansen? Dan hebben we allemaal plezier’.
We hebben ook gesproken over het scenario dat de meisjes alsnog wel die geestenfilmpjes willen blijven kijken. Want dat zou een reactie kunnen zijn van haar vriendinnen. Ze heeft met zichzelf afgesproken dan wat anders te gaan doen en haar vriendinnen te laten. Ook hier hebben we een zin voor geoefend:’Ik vind het niet fijn om die enge TikTokfilmpjes te kijken en kies ervoor om iets anders te gaan doen. Veel plezier nog!’
Vervolgens hebben we nog gekeken naar haar stemgebruik en lichaamstaal. Sta als een Bikkel en klink als een Bikkel.
Ze ziet het helemaal zitten om haar grens liefdevol maar met zelfvertrouwen aan te geven. Zij heeft een keuze, maar haar vriendinnen hebben ook een keuze. We hebben hiervoor gekeken naar de cirkel van invloed. Waar heb je zelf invloed op en wat is van de ander?
Over twee weken spreek ik haar weer. Ben alweer zo benieuwd of het haar gelukt is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *