Alles over HSP

HSP-hooggevoeligheid-hoogsensitief-kindercoach-gouda

Karaktereigenschap
Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken, hoog sensitiviteit is geen diagnose maar een aangeboren karaktereigenschap. Zo’n 20% van alle mensen is hoog sensitief.

Leuk weetje: wist je dat ook 20% van het dierenrijk hoog sensitief is?

En wat is dan het verschil tussen hooggevoeligheid en hoog sensitiviteit?
Er is één verschil en dat is dat hoog sensitieve personen (HSP-ers) een sterk ontwikkelde prikkelgevoeligheid hebben. De hersenen van HSP-ers missen een prikkelfilter. Ze zijn daarom gevoeliger voor prikkels vanuit hun lijf zoals bijvoorbeeld het hart duidelijk voelen kloppen of darmwerking. Maar ook gevoeliger voor omgevingsprikkels zoals bijv. fel licht, naden/labels van kleding. smaken en/of geluid.

Voelprieten
Naar HSP-kinderen benoem ik vaak dat ze extra lange – en extra gevoelige voelsprieten hebben. Deze voelsprieten pikken omgevingsprikkels makkelijker op, maar ook de stemmingen/gemoedstoestand de ander. HSP-ers hebben de neiging zich verantwoordelijk te voelen voor de stemming van de ander. Ze kunnen dan extra hun best gaan doen om het de ander naar de zin te maken.

Actieve hersenen
Het is wetenschappelijk bewezen dat de hersenen van HSP-ers actiever zijn en informatie dieper verwerken. HSP-ers denken dus dieper over dingen na en langer over dingen door. Denk maar eens aan de vele vragen die een hoog sensitief kind kan stellen over een onderwerp. Dat de hersenen actiever zijn maakt ook dat hoog sensitieve personen intenser kunnen dromen ’s nachts. Vandaar dat HSP-ers ook meer last hebben van nachtmerries bijvoorbeeld, of moeilijk in slaap kunnen komen omdat hun hoofd nog teveel ‘aan’ staat.

Één voordeel; doordat hersenen actiever zijn en dieper doordenken, kunnen HSP-ers ook intenser genieten!

Faalangstklachten
HSP-ers willen het graag erg goed doen voor hun omgeving en leggen daarom de lat hoog voor zichzelf. Perfectionisme is ze niet vreemd. Vandaar dat HSP-ers met regelmaat faalangst(klachten) ontwikkelen.

Herken jij jouw kind in bovenstaande? En merk je dat jouw kind die extra lange en gevoelige voelsprieten soms maar ingewikkeld vindt? Welkom! Ik geef daar graag uitleg over en kan heel praktisch meedenken hoe met deze voelsprieten om te gaan.

Meer tips over HSP en op vakantie gaan? Hier heb ik een BLOG over geschreven.